13 March 2007

Machu Picchu

Περού, Άνδεις. Ο μυστηριακός χώρος της ιερής κοιλάδας των Ίνκα και ιερό κέντρο της αυτοκρατορίας τους, που άκμασε πριν 500 χρόνια: Machu Picchu (Μάτσου Πίτσου), που σημαίνει 'παλαιό βουνό' στην κέτσουα, την τοπική διάλεκτο των Άνδεων. Μία ιερή πόλη-αστεροσκοπείο, που οικοδόμησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας των Ίνκα Pachacutec στις τραχιές πλαγιές των Άνδεων, σε ένα υψόμετρο που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα: 3.400μ! Ίσως το πιο ενεργειακό μέρος στον πλανήτη... στη μέση του δρόμου προς το οροπέδιο των Άνδεων, βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, πάνω από τον ποταμό Ουρουμπάμπα... Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα από μία αρχαία φυλή ανθρώπων, που δε γνώριζε γραφή κι όμως ήταν τόσο προηγμένη για την εποχή της... Ένα αίνιγμα, ένα μυστήριο...



Ο πιο παραδοσιακός (αλλά και εξαντλητικός) δρόμος για να φτάσει κανείς στο Machu Picchu είναι το μονοπάτι των Ίνκα, μήκους 78 χλμ, που ξεκινά από μια άλλη αρχαία πόλη, το Κούσκο. Η άφιξη στο χώρο γίνεται με τελετουργικό τρόπο. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι καλωσορίζουν τον επισκέπτη και τον οδηγούν σ’ ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, προκειμένου να εισέλθει στην αρχαία πολιτεία και να θαυμάσει την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του πολιτισμού των Ίνκα: τους πάνω σε πέτρινους γκρεμούς ναούς του ήλιου και της σελήνης, το βράχο που ήταν ηλιακό ρολόι, την «πέτρα της ενάργειας», που είναι κομμένη ακριβώς όπως το σχήμα της κορυφογραμμής που βλέπει κανείς από πίσω της, την ειδική διαμόρφωση της στέγης κάποιων κτηρίων, που επιτρέπει την παρατήρηση συγκεκριμένων σημείων του ουρανού, τα υψίπεδα με κήπους και φυτείες, τα ευρηματικά υδραυλικά έργα και τον αντισεισμικό τρόπο με τον οποίο είναι χτισμένοι οι ογκόλιθοι: με τέλεια εφαρμογή μεταξύ τους, χωρίς κονίαμα, συχνά πελεκημένοι σε πολυγωνική μορφή και με τέλεια λείανση, η οποία αποδεδειγμένα επιτεύχθηκε μόνο με πέτρινο σφυρί, χάλκινο ψαλίδι, χάλκινο τσεκούρι και μια τσιμπίδα από φτερά! (Η χρήση του τροχού και του σιδήρου ήταν άγνωστη στους Ίνκας)...



Η διπολικότητα είναι εμφανής στην αρχαία πόλη-αστεροσκοπείο: "Στη δυτική πλευρά, που είναι η πλευρά του ουρανού, του πνεύματος, της νύκτας, υπάρχουν οι ναοί και οι οικίες των ιερέων, ενώ στην ανατολική μεριά, που είναι η πλευρά της γης, της ζωής, της ημέρας ήταν ο χώρος των καθημερινών δραστηριοτήτων... Για να συνδεθούν οι δύο κόσμοι χρησιμοποιείται η σκάλα, σύμβολο μεσιτείας μεταξύ ουρανού και γης. Η πόλη αυτή είναι η ζωντανή εικόνα μιας πυραμίδας που μας καλεί να μοιραστούμε μαζί της την εμπειρία της αναβατικής ατραπού" (βλ. nea-acropoli.gr).



Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ίνκα, η φυλή τους προέρχεται από τον Μάνκο Κάπακ, γιο του Ήλιου και πρώτο αυτοκράτορα. Αρχικά, αποτέλεσαν μια μικρή φυλετική ομάδα, που στην πορεία έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, από την Κολομβία μέχρι την κεντρική Χιλή και από τις ακτές του Ειρηνικού μέχρι την ζώνη των τροπικών δασών του Αμαζονίου, συνενώνοντας πλήθη λαών με διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα γύρω από το ιερό της κέντρο, το Machu Picchu.

Πιστεύεται ότι η ιερή πόλη εγκαταλείφθηκε από τους Ίνκας εξαιτίας μιας επιδημίας ευλογιάς. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των Ίνκα από τους Ισπανούς conquistador, το μυστηριακό Machu Picchu παρέμεινε μια "χαμένη πόλη" για περισσότερο από τρεις αιώνες, ως το 1911, που ανακαλύφθηκε ξανά από τον Hiram Bingham!

Το Machu Picchu είναι η καλύτερα οργανωμένη αρχαία πολιτεία που διασώζεται ως τις μέρες μας. Αποτελεί σύμβολο Κοινωνίας και Αφοσίωσης, είναι υποψήφιο ως ένα από τα νέα 7 θαύματα του κόσμου, ενώ από το 1983 έχει κηρυχθεί σε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.


Photos: Nature - Κείμενο: Serenity
Πηγές για το κείμενο: new7wonders.com, nea-acropoli.gr, xronos.gr

9 comments:

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο γλυκιά μας Serenity αλλά το πιό δυνατό του σημείο οι φωτογραφίες!!! Είναι όντως ένα μυστήριο αυτή η ιστορία των Ίνκας...
Φιλιά καλή μου!

Serenity said...

* Ηλιαχτίδα: Καλώς την :)
Χαίρομαι που το λες αυτό για τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, γιατί ο κύριος που τις τράβηξε συνέχεια μου λέει το αντίθετο! Άντε πια... :)
Φιλιά και σε σένα!

nyctolouloudo said...

δεν ξέρω τι λέει ο κύριος που τις τράβηξε αλλά είναι πολύ ωραίες φωτογραφίες ...
και ακόμα καλύτερα θα ήταν να μπορούσαμε να πηγαίναμε εκεί!

Serenity said...

* Μεθυσμένα χρώματα, ναι, τέλεια θα ήταν...

THE_RETURN said...

Πολύ ωραίο άρθρο, αλλά και το σύνολο blog είναι εξαιρετικό.

Πρώτη φορά που το βλέπω σήμερα και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συγχαρητήρια.

Serenity said...

* Καλέ μου Return, τιμή μας! :)

kiki said...

Αχ....Μάτσου Πίτσου. Όνειρική τοποθεσία. Το αγάπησα μέσα από ένα βιβλίο που το περιέγραφε πάρα πολύ καλά. Σε έκανε να θέλεις να φύγεις την αμέσως επόμενη μέρα για κει. Μακάρι κάποτε να μπορέσω να πάω. Πολύ καλό κείμενο, τέλειες φωτό.

Serenity said...

* Oneiromageiremata, θα μ'ενδιέφερε αυτό το βιβλίο... Μπορείς να μου δώσεις λεπτομέρειες (τίτλο, συγγραφέα, εκδόσεις) στο e-mail μου (serenity_vm@hotmail.com)? Σ' ευχαριστώ! :)

kiki said...

Βεβαίως! Θα στο γράψω!