20 March 2007

Testudo Graeca

Από τα πιο πρωτόγονα ερπετά, η χελώνα θεωρείται απόγονος των δεινοσαύρων και συμβολίζει τη Γη. Εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν 200 εκατομμύρια χρόνια. Η κυρία της φωτογραφίας ανήκει στο είδος Testudo Graeca (Ελληνική Χελώνα), που έκανε την εμφάνισή της αργότερα, κατά τη διάρκεια της Ηώκαινου. Ονομάστηκε 'Ελληνική' από τα σχέδια του καβουκιού της και όχι από γεωγραφική αναφορά.Το καβούκι της χελώνας είναι ζωντανός ιστός και μέσα στην κοιλότητά του προστατεύονται τα ζωτικά όργανα του ζώου. Το δέρμα της σκεπάζεται με φολίδες, ιδιαίτερα χοντρές στα μπροστινά πόδια. Η χελώνα έχει οξύτατη όσφρηση και πάρα πολύ καλή όραση: Το οπτικό της πεδίο καλύπτει 360 μοίρες, σε αντίθεση με το οπτικό πεδίο του ανθρώπου που καλύπτει 160 μοίρες. Δεν έχει δόντια, αλλά οι σιαγόνες της έχουν κοφτερές άκρες και σχηματίζουν «ράμφος». Η χελώνα χρησιμοποιεί τη θερμότητα του περιβάλλοντος ως κύρια πηγή θερμότητας του σώματός της, μετακινούμενη από τον ήλιο στη σκιά και αντίστροφα (θερμορύθμιση).

Το χειμώνα οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και ξυπνάνε την άνοιξη, στις αρχές του Μάρτη. Τότε δραστηριοποιούνται με το δυνατό αισθητήριο της όσφρησης προς αναζήτηση όχι μόνο τροφής αλλά και συντρόφου. Είναι ζώα τελείως χορτοφάγα και αρχίζουν να αναπαράγονται σε μεγάλη ηλικία, 8-10 χρονών τα αρσενικά και 12-18 χρονών τα θηλυκά, αλλά είναι και ζώα μακρόβια: Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χρόνια.Μετά το ζευγάρωμα, που συνήθως γίνεται τον Απρίλιο, το θηλυκό ωοτοκεί μέχρι και 12 αυγά σε φωλιά σκαμμένη μέσα στη ζεστή γη. Στη συνέχεια εγκαταλείπει τελείως τα αυγά, τα οποία θα εκκολαφθούν με τη θερμότητα του ήλιου. Το Σεπτέμβριο με τις πρώτες βροχές που θα μαλακώσει το έδαφος, το αυγό θα σκάσει και ένα μικρό χελωνάκι που θα ζυγίζει περίπου 10 γραμμάρια θα γεννηθεί. Όταν μεγαλώσει το βάρος του θα είναι 100 φορές περισσότερο από αυτό. Στα πρώτα του 5 χρόνια το κέλυφος του θα είναι ακόμα πολύ μαλακό, πράγμα που το κάνει πολύ ευάλωτο και εύκολη λεία σε ζώα όπως αλεπούδες, σκύλους, αρουραίους, πουλιά, φίδια κ.λπ.

Όταν όμως μεγαλώσει, ο μοναδικός εχθρός του είναι ο άνθρωπος. Οι λόγοι για αυτό είναι αρκετοί και διάφοροι, ο κυριότερος εκ των οποίων το μέχρι πρόσφατα παράνομο εμπόριο του είδους ως κατοικίδιο ζώο.

Υπάρχουν 266 γνωστά είδη χελωνών σε όλο τον κόσμο, από τα οποία το 1/3 κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.


Photos: Nature - Κείμενο: Serenity
Πηγές για το κείμενο: International Nature Network, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

8 comments:

the_return said...

Πολύ καλογραμμένο και κατατοπιστικότατο.

Για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει συμπαθώ πολύ τις χελώνες.

Τις συμπαθώ όλες αδιακρίτως!

Μάλιστα δε τις συμπαθεί και η μικρή κόρη μου και έχει μετατρέψει το σπίτι σε ...χελωνοτροφείο! :)

Serenity said...

* The_Return: Τώρα σε φαντάζομαι να γράφεις ανάμεσα σε χελωνίτσες που κόβουν βόλτες πέρα δώθε. Ελπίζω να έχεις μεγάλο κήπο! :)

Κι εγώ τις συμπαθώ πάρα πολύ. Όχι μόνο επειδή είναι εντελώς άκακες για τον άνθρωπο αλλά κυρίως γιατί είναι τόσο σοφές... Και έχουν μια ιστορία πολύ μεγαλύτερη απ' την ιστορία του ανθρώπινου είδους. Όταν τις κοιτάζω, βλέπω σ'αυτές τη σοφία του σώματος, τη συνείδηση του σώματος. Μου υπενθυμίζουν ότι κατοικούμε στο σώμα μας και γι'αυτό του οφείλουμε αγάπη, φροντίδα και σεβασμό. Και είναι κι αυτή η αργή τους κίνηση που μου αρέσει. Έχει κι αυτή τη δική της σοφία.

the_return said...

@serenity:

Σ'ευχαριστώ! - τώρα με βοήθησες να καταλάβω για ποιο λόγο τις συμπαθώ.

Σίγουρα αυτός είναι ο λόγος και απλά δεν τον είχα συνειδητοποιήσει (σοφία του σώματος -συνείδηση του σώματος)

Serenity said...

* The_Return, :))

oneiromageiremata said...

Αααα, ζήλεψα, θα βάλω κι εγώ στο μπλογκ μου φωτό με χελώνες!

μεθυσμένα χρώματα said...

έχεις δει χελώνα να τρέχει και να ζητιανεύει φρούτα;
το περασμένο καλοκαίρι έτρωγα ένα ροδάκινο έξω από ένα σουπερμαρκετ ενός χωριού. ρώτησα που μπορώ να πλύνω τα χέρια μου και μου έδειξαν μία αυλή...προς μεγάλη μου έκπληξη είδα 2 χελώνες εκεί. μία μεγάλη και μία μικρούλα...η μεγάλη ήταν αυτή που έτρεχε από πίσω μου και ζητιάνευε...
αγόρασα ένα ροδάκινο και της το έδωσα σε μικρά κομμάτια. το έφαγε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
δεν πρόφτασα να κάνω ένα βήμα για να φύγω και με πήρε πάλι από πίσω...
η κυρία που την είχε μου είπε ό,τι είναι πολύ ήμερη αλλά ζητιανεύει σαν σκυλί!

πολύ όμορφες οι φωτογραφίες και οι χελωνίτσες!

Nature said...

oneiromageiremata να βάλεις! Έχετε πολλές εκεί :)

μεθυσμένα χρώματα αυτό πρώτη φορά το ακούω! Σ αγάπησε η χελωνίτσα :)

Silumpas said...

Τυχαία αγόρασα μια χελώνα τελευτέως (η ίδια που έχετε στην photo) και αποδείκτικε να είναι η καλύτερή κίνηση που έκανα εδώ και χρόνια. Θέλω να τις δώσω οσα πιο πολλά μπορώ γιαυτό απευθείνομαι στη δική σας στήλη που πραγματικά ευγνομονώ για τις πληροφοριές που μου έδωσε. Έχω πολλές ερωτήσεις να κάνω αλλά αυτή που με καίει είναι αν το χειμώνα θα πέσει πραγματικά σε χειμερία νάρκη! α! θα ήθελα ακόμη να μάθω αν την ενοχλά όταν την βάζω σε δωμάτιο με κλιματισμό! Την έχω σε ένα μεγάλο περιφραγμένο κουτί μιας και είναι μόλις ενός χρονού και φοβάμε μην την βγάλω έξω και την πάρει κανένα αδέσποτο. Φαντάζομαι οτι δεν είσαστε και εμπειρογνώμονες άλλα θα εκτιμούσα την όποια βοήθεια.