7 March 2007

Fragaria Vesca

Το φυτό της αγριοφραουλιάς είναι γνωστό για τα λεπτά φύλλα σε σχήμα V και τους μικρούς άλικους χυμώδεις καρπούς, οι οποίοι – αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς – έχουν πιο διακριτικό άρωμα και γεύση από τις καλλιεργημένες φράουλες.


Η αγριοφραουλιά διαλέγει μερικώς απάγκια μέρη της φύσης για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει. Καθώς είναι πολύ μικρή, η συγκομιδή των καρπών της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως ιδιαίτερα ευεργετική για τον άνθρωπο. Τα φύλλα της κυρίως αλλά και οι καρποί της χρησιμοποιήθηκαν νωρίς από τη φαρμακοποιία για τις - μεταξύ άλλων - καθαρτικές, διουρητικές, στυπτικές και αντιπυρετικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται επίσης σε οδοντοσκευάσματα και ως καλλυντικές ουσίες που θεραπεύουν τα εγκαύματα από τον ήλιο.


Παραδοσιακά, η αγριοφραουλιά είναι σύμβολο ευτυχίας. Για τους Ινδιάνους Iroquois συμβολίζει την αρχή νέων πραγμάτων, γιατί είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν και καρποφορούν μετά το χειμώνα. Την εποχή αυτή οι Iroquois πίνουν το χυμό της αγριοφραουλιάς, για να εξαγνίσουν το σώμα και το πνεύμα τους.


Photos: Nature – Κείμενο: Serenity, πηγή: Botanical.com

2 comments:

mario said...

Είναι το πιο χαρούμενο λουλούδι που έχω δει
πανέμορφο:)

Nature said...

mario είναι όντως πανέμορφο και οι φραουλίτσες που βγάζει μπορεί να είναι μικρές αλλά είναι πεντανόστιμες :)