28 October 2007

Atropa Belladonna

...είναι η λατινική ονομασία ενός ασυνήθιστου φυτού. Πρόκειται για έναν πολύ ψηλό θάμνο, σε ανοιχτό πράσινο χρώμα που προτιμά την άφθονη σκιά. Είναι ενδημικός της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και ανήκει στα παραισθησιογόνα βότανα.


Τα άνθη του είναι σε σχήμα καμπάνας και μετατρέπονται σε μεγάλους μαύρους γυαλιστερούς καρπούς σφαιρικού σχήματος, που περιέχουν πορφυρόχρωμο χυμό. Αν ζουλήξετε τους καρπούς του, βγάζουν μοβ χρώμα.

Η Atropa Belladonna είναι ένα γοητευτικό και ταυτόχρονα ύπουλο φυτό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά, δηλητηριώδη. Τα ξερά φύλλα περιέχουν ατροπίνη και σκοπαλαμίνη που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση. Ο υψηλός βαθμός τοξικότητάς της υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού και ιδιαίτερα στους σπόρους, τις ρίζες και τα φύλλα.

Tο όνομα "Atropa Belladonna" αναφέρεται στην Μοίρα Άτροπο της ελληνικής μυθολογίας, την άκαμπτη που κόβει το νήμα της ζωής, υπονοώντας την δραστηριότητα του δηλητηρίου. Από τα πολύ παλιά χρόνια, η ονομασία του βοτάνου στα ελληνικά είναι "Άτροπος η δελεαστική".


Όπως είχε περιγράψει ο Διοσκουρίδης, ο θεμελιωτής της Φαρμακολογίας, στο βάρος μιας αρχαίας δραχμής το βότανο μπορούσε να προκαλέσει φαντασιώσεις, σε διπλή δόση οι φαντασιώσεις κρατούσαν τέσσερις ημέρες, και σε τετραπλή δόση προξενούσε τον θάνατο. Δέκα ή δώδεκα καρποί είναι θανατηφόροι.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από Belladonna είναι στεγνό και καυτό στόμα, ξαναμμένο δέρμα, ναυτία, σύγχυση και ντελίριο. Οι ομοιοπαθητικοί συνιστούν την Belladonna για ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Όλα τα μέρη της Belladonna χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Το φυτό κοπανιέται και πιέζεται με το χυμό ανακατεμένο με αλκοόλ, για να διαλυθεί.

Η ονομασία "Belladonna" προέκυψε στο Μεσαίωνα, επειδή το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας ως καλλυντικό: Χρησιμοποιούσαν σε σταγόνες τον χυμό του φυτού, ο οποίος περιέχει ατροπίνη, διαλυμένο στο νερό, για να διαστείλλουν τις κόρες των ματιών τους, ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες. Με λίγες σταγόνες Belladonna το χρώμα των ματιών τους γινόταν πιο έντονο και το σχήμα τους πιο σχιστό.


Photos: Nature - Κείμενο: Serenity
Πηγές: Εnthallagi.org, Kathimerini.gr

9 comments:

kiki said...

Η δελεαστική και ύπουλη γοητεία της φύσης...

witchofdaffodils said...

ναι, αλλά είμαι σίγουρη ότι κάπου εκεί γύρω υπάρχει και το αντίδοτο γιατί στη φύση κυριαρχεί αυτό που με αγωνία κυνηγάμε: η ισσοροπία..

πολύ ενδιαφέρον ποστ

Serenity said...

Oneiromageiremata, δεν είναι όμως καταπληκτικό το ότι το ίδιο φυτό από τη μια είναι τόσο τοξικό και από την άλλη έχει θεραπευτικές ιδιότητες;

Και συνεχίζοντας τον παραπάνω συλλογισμό, dear witch, σε σχέση με αυτό που λέτε και με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η ισορροπία φυσικά και υπάρχει, ενυπάρχει στο ίδιο το φυτό...

kiki said...

Μα αυτή είναι και η μαγεία της φύσης!

Serenity said...

Ακριβώς... :)

stelios katsaris said...

Όταν με ρωτούν αν πιστεύω πως υπάρχει Θεός απαντώ ο Θεός είναι γύρω μας.
Η φύση είναι ο Θεός.
Πολύ ωραίο post!

P. Kapodistrias said...

Συγχαίρω από καρδιάς για τις εκπληκτικές αναρτήσεις!!!
Για τις Γιορτές τα δέοντα και τα ζέοντα εύχομαι!

6e657468656164 said...

witch of daffodils: to antidoto den einai kai toso fisiko, an krinoume apo to poso efkolo mporeis na to vreis. To antidoto einai ola ta opiouxa (opws px iroini) i k sketo opio(100% fisiko).

Esy pou exeis to blog: Exw psaksei gia polla fyta & votana kai an theleis sou dinw ta arthra mou na ta postareis edw, apla epikinonise mazi mou :)

Filika, nethead

ps. kali i protovoulia sou na ftiakseis ena blog me votana :) kali sinexeia sou efxome

6e657468656164 said...

den eixa dei tis imerominies :S